Natuurlijk hebben wij een dagindeling/dag planning. Deze proberen wij zoveel mogelijk aan te houden. Kinderen zijn  onvoorspelbaar en dat brengt onze indeling wel eens in de war. Op het eind komt het altijd weer goed.

 Tussen 5:30 uur en 8:45 uur brengen en overdracht.

De kinderen mogen vrij spelen in een veilige speelomgeving en samen met ons worden papa of mama uitgezwaaid. Bij veel verdriet wordt het kind apart begeleid en afgeleid met boekjes, speelgoed en knuffels ……. Of iets anders wat het kind leuk vindt.

Om 9:30 uur gezamenlijk fruit eten aan tafel.

Alle kinderen eten fruit uit een kommetje. Wij proberen de kinderen veel verschillende soorten fruit te laten proeven. Kiki komt ook vaak aan tafel zitten en praat met de kinderen over het thema van de maand. Aansluitend is er tijd voor liedjes of een tafelspelletje. Daarna drinken wij ranja.

Tussen 10:00 uur en 11:00 uur komen veel dingen aan de orde.


 

Zo nodig worden kinderen verschoond of bij zindelijkheidstraining naar de WC begeleid. Wij beginnen met knutselen en oefenen de fijne motoriek, concentratie en aandacht voor een doel. Kiki is er natuurlijk ook weer bij. Of wij spelen een spelletje (winnen, verliezen, op de beurt wachten, aftellen, laten vertellen wat ze zien, met elkaar overleggen en nog veel meer. Boekjes worden voorgelezen (nieuwe dingen benoemen, kinderen zelf laten vertellen wat ze gedaan hebben, gebeurtenissen bespreken of misschien een nieuwe gezinssituatie.)

Gymmen (bewegingsspel, zoals bv.: visser mag ik over varen, dieren na doen of kringspelletjes, enz.).

Natuurlijk ook weer spelen. Tijdens het spelen kun je veel oefenen door vragen te stellen: welke kleur heeft dit blokje? Haal mij het rode autootje even? Maak jij mij een kopje koffie? Slaapt de pop?.....

Om 11:00 uur wordt opgeruimd.

Al het speelgoed wordt netjes weer opgeruimd en de kinderen moeten helpen. Ondertussen worden voor de kleine kinderen de broodjes gesmeerd voor de lunch. Ook de bekers met melk worden klaargezet. Bij ons is de regel:

  1. Broodje met hartig beleg: kaas, worst……
  2. Broodje met zoetigheid: meestal chocopasta, hagelslag……

Om 11:15 uur gaan wij aan tafel.

Nadat wij de handen hebben  gewassen en "smakelijk eten" hebben gezongen mag iedereen zo veel broodjes eten als hij/zij wil. Daarna worden de kinderen  een voor een op het middagslaapje voorbereid en op bed gebracht.

12:00 uur…… alle kleine kinderen houden een middagslaapje of gaan misschien al naar huis.

Kinderen die geen slaapje meer doen mogen spelen of soms een film kijken op de TV. Maar ook mag er geknutseld worden,  gekleurd,  gespeeld, of…….???

Is er een kleintje wakker, wordt het van bed gehaald, verschoond en gaat het lekker zijn gang.

Tussen 14:00 uur en 16:00 uur komen de grotere kinderen van de Basisscholen en alle kleintjes zijn weer wakker.

Alle kinderen groot en klein worden getrakteerd op een koekje met ranja. Daarna wordt er weer vrolijk gespeeld. Bij mooi weer altijd buiten. In de wintermaanden/regendagen gaan wij ook wel eens spelletjes doen in de sporthal in Drieborg. Zo kunnen de kinderen hun energie kwijt en oefenen ze  hun motoriek bij bal -, vang-  en tikspelletjes.

Tussendoor (12:00 uur en 20:00 uur) gaan de kinderen naar huis.

De kinderen die rond 17:00 uur nog aanwezig zijn mogen vaak een DVD uitkiezen of een leuk kinderprogramma op de TV zien. Dus relaxen voor de buis totdat het warme eten klaar is of zij opgehaald worden. Sommige kinderen, die laat opgehaald worden, eten dus met ons mee aan tafel. Als het bord leeg is gaat er natuurlijk ook nog een lekker toetje in.

Dit is in grote lijnen onze dagindeling. Kinderen zijn niet voorspelbaar en daarom ziet onze dag er  meestal anders uit als wij het gepland hebben. Dat maakt een dag ook weer leuk. Het is nooit gelijk, elke dag hebben wij weer andere kinderen.